Ίσιδα

Η Θεά των 10.000 ονομάτων, στα Αιγυπτιακά Ασέτ, Ισέτ ή Εσέτ (τα ιερογλυφικά είναι πολύ-επίπεδα και δεν μας δίνουν τα φωνήεντα αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση), είναι μια από τις σπουδαιότερες Θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου.
Το όνομά της ήταν μια αρχαία Αιγυπτιακή λέξη μεταφρασμένη στα Ελληνικά που σήμαινε θρόνος ή γνώση, σίγουρα δίνει στοιχεία για την ταυτότητα και τη θέση της στον αρχαίο κόσμο.
Η λατρεία της ξεκίνησε κάπως σκοτεινή και σε αφάνεια, χωρίς δικά της ιερά, όμως εξελίχθηκε σταδιακά και κορυφώθηκε την εποχή των δυναστειών, κατά την οποία αλλά και αργότερα μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της και εξαπλώθηκε στα πλάτη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, φτάνοντας να λατρεύεται από την Αγγλία μέχρι το Αφγανιστάν.
Ως πενθούσα, συνδέεται με το θάνατο, τη μαγική θεραπεία και τη νεκρανάσταση ή την επικοινωνία με τους νεκρούς, και ως μητέρα συνδέεται με τη φροντίδα και τη γονιμότητα. Συχνά εμφανίζεται αντί με το παραδοσιακό ιερογλυφικό του θρόνου στο κεφάλι της, με κέρατα αγελάδας και τον ηλιακό δίσκο καθώς αφομοιώνει ενέργειες από άλλες θεότητες βλπ Χάθωρ.
Οι ιερείς του θεού Ρα, στην αρχαία Αιγυπτιακή Ηλιούπολη μιλούσαν για την Ίσιδα και διέδιδαν τη λατρεία της, αναφέροντας ως πατέρα της το Θεό της Γης Geb, και ως μητέρα της τη Θεά του νυχτερινού Ουρανού Nut, και αδέρφια της τους Osiris, Seth, Nephthys και τον Horus (the elder).
Στη μυθολογία των Αιγυπτίων κατά την εποχή που οι θεοί έζησαν ανάμεσα στους ανθρώπους η Ίσιδα υπήρξε «Βασίλισσα», γυναίκα του «Βασιλιά» Όσιρι που υποστήριξε το σύζυγό της και έμαθε στις γυναίκες τις βασικές τέχνες τις εποχής, όπως πλέξιμο, παρασκευές φαγητού και την τέχνη της ζυθοποιίας. Κυβερνούσε στην Αίγυπτο όταν ο Όσιρις απουσίαζε για να εκπολιτίσει τον κόσμο, συνήθεια που πέρασε στις βασιλικές συζύγους της Αιγύπτου που αντικαθιστούσαν τον Φαραώ στη διακυβέρνηση όταν εκείνος έλειπε σε εξτρατείες. Είναι εκείνη που «τοποθέτησε τον νόμο πάνω από τον ισχυρό» όπως αναφέρεται σε έναν ύμνο της στον ναό του νησιού Φιλαία (Philae) εξάλλου δεν ονομάζεται τυχαία Εκείνη με τα 10.000 ονόματα. Όμως ο Σέθ ζήλεψε και έστησε ενέδρα να σκοτώσει τον αδερφό του, παγιδεύοντάς τον σε ένα κιβώτιο, το οποίο και πέταξε στο Νείλο.
Με τον αδερφό του νεκρό, ο Σεθ βασίλεψε στην Αίγυπτο και η Ίσιδα μη μπορώντας να δεχτεί την απώλεια του συζύγου της έψαξε και τον βρήκε.
Ο Σεθ τότε τον έκλεψε ξανά, τον διαμέλισε και σκόρπισε τα κομμάτια του και τότε Εκείνη, με τη βοήθεια της αδερφής της μεταμορφώθηκε σε πουλί, βρήκε και ένωσε τα κομμάτια του, όλα εκτός από τα γεννητικά του όργανα, που είχαν χαθεί.
Με τις μαγικές της ικανότητες τον έκανε ξανά να ολοκληρωθεί, δημιούργησαν το γιό τους, Ώρο πριν ο Όσιρις κατέλθει στον κάτω κόσμο για να Βασιλεύσει εκεί.
Η ιστορία έχει συνέχεια, όμως αξίζει να σταθούμε στις ποιότητες που αφήνει η μαγεία του μύθου στο υποσυνείδητο.

Το κείμενο επιμελήθηκε από την
Αναστασία
Αφιερωμένη στην λατρεία της Ίσιδας
Ovate στην OBOD και
Witchcraft weaver for over 10 years
Image Artist: Marie Roura

See less